LABORATOR/PUNCT LUCRU/DEPOZIT BLACK JACK - BAICOI jud. PRAHOVA: +40 766 309663; +40 760 295128
SEDIU FOCSANI jud. VRANCEA: +40 766 309663; +40 744 600378
Cu peste 30 de ani de experienta in domeniu
REPREZENTANT UNIC PENTRU ROMANIA SI ESTUL EUROPEI AL COMPANIEI BLACK JACK TIRE SUPPLIES INC - USA.
Dreptul de exclusivitate pentru importul produselor Black Jack - USA IN ROMANIA SI EUROPA DE EST apartine SEPROM

 

(sursa: foto complex industrial abandonat) (sursa: wikipedia)

Da, sunt vechi dar inca se folosesc. De cand au fost introduse pe piata in anii 1950, benzile de 1/2 toli (inch) au fost standardul de stocare a datelor pe termen lung pentru industria petroliera. Sa nu uitam ca tehnologia aceasta a trimis misiunile pe luna. Productia lor a incetat oficial prin 2004 dar benzile inca sunt acolo si contin date importante precum rapoartele geologice in industria petroliera - care sunt foarte necesare pentru a reduce costurile forajului de explorare. Benzi din anii 1960 si 1970 inca pot fi citite fara erori - ceea ce nu se poate afirma despre discuri tip CD, DVD sau memorie NAND/FLASH adica 'usb stick'. Benzile au fost proiectate ca sa mentina datele si daca sunt pastrate corespunzator, pot fi accesate si dupa zeci de ani de uitare.  Iar sistemele vechi care inca folosesc aceste benzi au inca un avantaj enorm fata de tehnologia moderna:  virusii habar n-au sa le acceseze si nu au nici o idee despre cum sa le infecteze. 

In concluzie pentru cei cu adevarat interesati va prezentam proiectul "THE PERTEC WHISPERER" sau "poliglotul interfetei pertec".

Singurul emulator de banda magnetica pe 9 piste care are functiile atat de unitate centrala cat si de echipament periferic:  poate clona benzi pe cartele microSD si poate emula o unitate de banda magnetica folosind datele stocate pe cartela microSD.

Mai multe informatii despre dezvoltarea proiectului se gasesc aici:

- link limba romana  - Forumul Electronistilor

- link limba engleza - Hackaday

 

Emulatorul in lucru:

 

Exemplu de astfel de dispozitive inca in folosinta si in timpurile moderne: